Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy

 

Valokuitukaapelit ovat nyt maassa

Valokuituverkon rakentaminen Pohjois-Satakunnan alueella on valmis. Vuonna 2013 aloitettujen rakennustöiden tuloksena alueelle on kaivettu x kilometriä valokuitukaapelia. Nyt valokuituliittymän tilaaminen on helppoa, kun kaapelit ovat valmiina maassa.

Tutustu rakentamisen työvaiheisiin:

Työkoneet tontilla

Kaapelin asentamisesta ei tule juurikaan näkyviä jälkiä: nurmikkoon jää vain kapea, paljas raita kertomaan kaapelin kulkureitistä. Itse kaivinkoneesta painautuu tonttimaalle isommat jäljet siinä tapauksessa, jos kaivinkoneella ei ole mahdollisuutta kulkea pihatietä pitkin. Jälkien siistimisen tontilla (ei sisällä viimeistelyä, kuten nurmikon istuttamista, asvaltointia tai istutusten uusimista) kuuluu valokuituverkon toimittajalle.

Ennen valokuidun asentamista toimittaja merkitsee työkoneiden kulkureitit ja kohteet sekä muut kaapelit, joita tulee varoa tontilla työskennellessä. Merkinnät tehdään maastoon maalilla ja huomiokepeillä. Tontin omistajan vastuulla on merkitä tontilla oleva muu infra, kuten vesi- ja viemäriputket sekä sähkökaapelit.

Kiinteistön viereen tulevaa kaivantoa ei saa peittää, ennen kuin valokuitukaapeli on lopullisesti kytketty jakokaappiin talon sisällä. Ylimääräinen kuitukaapeli jää lenkille kaivantoon. Sen lopullinen pituus selviää vasta jakokaappiin kytkemisen jälkeen.

Kuitukaapelin läpivienti taloon

Kaapelin läpivientireiän teko taloon on kiinteistön omistajan vastuulla. Läpiviennin paikka kannattaa valita käytön kannalta keskeiselle paikalle huomioiden tietokoneiden, television ja puhelinten paikka, jotta vältytään pitkiltä johdoilta talon sisällä.

Kuitukaapelia ei voi taittaa jyrkästi, joten reitin tulee olla hyvin suunniteltu. Kaapelia ei saa myöskään katkaista eikä sitä saa vetää omatoimisesti läpivientireiästä sisälle. Läpivientireiän tekeminen ei sisälly liittymismaksuun, mutta Seutuverkon asentajat voivat tehdä sen lisämaksusta.

Kun kaapeli on tuotu sisälle, se päätetään päätekotelon sisälle. Päätekotelon välittömään läheisyyteen kytketään myös palveluntarjoajan aktiivilaite, joka tarvitsee sähkövirran toimiakseen. Tästä lähtee kiinteistön oma sisäverkko.

Viimeistelytyöt

Kun valokuitukaapeli on lopullisesti kytketty ja sen toimivuus testattu, voidaan kaivannot peittää ja kaapeli suojata näkyvältä osalta. Seinään tullut läpivientireikä pitää tiivistää sopivalla materiaalilla: mineraalivillalla, tiivistemassalla, polyuretaanilla tai muulla paikkaan sopivalla tiivisteaineella.

Rakennetut alueet

Yksittäisen osoitteen tai alueen kuitusaatavuudesta saat selvyyden kysymällä sitä sähköpostilla osoitteesta [email protected]