Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy

Ajankohtaista

Jokaisen älykodin takana on toimiva verkkoyhteys

02.10.2018

Miltä kuulostaisi tilanne, jossa kotisi säätää valaistusta ja sälekaihtimien asentoa ulkoa tulevan valon mukaan ja pesukone pesee sekä kuivaa pyykit työpaikalta säädetyssä aikataulussa? Tai entäpä, olisiko sinulla käyttöä antureille, jotka säännöstelevät kotisi energian kulutusta asettamiesi määritysten mukaisesti ja ennalta varoittavat kotiasi uhkaavasta vesivuodosta?

Älykoti on terminä tuore. Ei mene kauaakaan, kun älykoti on puheessa vain koti. Teknologia tuo hyötyä työhön sekä vapaa-aikaan ja mutkattomuutta meille tärkeimpään: kotiin.

Uudisrakentamisessa huomioidaan älykkäiden ratkaisujen yhdistäminen seiniin, kattoon, sähköverkkoon ja turvaratkaisuihin. Myös vanhempaan kotiin voidaan lisätä älykkyyttä monenlaisin keinoin. Kodin äly tarvitsee ihmisten lisäksi toimivan verkkoyhteyden.

Valokuituyhteys on varmin ja häiriöttömin verkkoyhteys niin kodin käyttäjille kuin älykkäille laitteille ja ratkaisuille. Pohjois-Satakunnan ja Kokemäen alue ovat valokuidutettu kauttaaltaan, joten älykodin rakentaminen ja saneeraaminen on mahdollista myös haja-asutusalueella.

Mökiltä, töistä tai ulkomaan matkalta kotiympäristön seuraaminen käy kätevästi erilaisten turvaratkaisujen avulla. Seuranta hoidetaan oman mobiililaitteen kautta. Teknologia tuo lisäksi turvaa läheistesi arkeen. Jos lapsi unohtaa avaimet kotiin, pystyt etänä avaamaan oven ja päästämään lapsen kodin lämpöön. Varmasti haluat myös tietää, että mummolla ja papalla on kaikki hyvin, vaikka tiivis läsnäolo arjessa ei olisi mahdollista? Erilaisilla ikäihmisten koteihin tuotavilla turvaratkaisuilla tämä onnistuu.

Turvan lisäksi älyllä lisätään mukavuutta arkeen. Valaistuksen, kodin lämpötilan ja lukituksen säätö sekä valvonta hoituu etänä älypuhelimen välityksellä, kun yhteys on kunnossa ja lukitus sähköistetty. Kodin puhtaanapitokin sujuu poissa ollessasi, jos ohjelmoit robotti-imurin hommiin – puhdas koti toivottaa tervetulleeksi työpäivän jälkeen.

Viihdepalveluiden käyttö verkon kautta on lisääntynyt huimasti. Monet nykyajan ja etenkin tulevaisuuden kodit ovat hyvin varusteltuja älykoteja smart-televisioineen. 4K UHD-televisio vaatii toimintavarman yhteyden, jotta se jaksaa pyörittää sovelluksia. Valokuituyhteys ja jaettu WiFi-yhteys takaa kaikille kodin asukkaille oman tehokkaan yhteyden lukuisiin laitteisiin.

Älykkäillä ratkaisuilla lisätään ennen kaikkea turvaa ja arjen mukavuutta. Teknologia säästää aikaa asioille, joilla on oikeasti merkitystä. Miksemme hyödyntäisi mahdollisuutta?

 

Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy, toimitusjohtaja Torsti Ruokoski

Kokemäen Teollisuuskylä Oy, toimitusjohtaja Mikko Löfbacka

Takaisin