Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy

Ajankohtaista

Digiturva on liiketoiminnan mahdollistaja

07.12.2018

Vaikka digitalisaatio on ollut kuuma peruna jo hyvän tovin, olemme toimintojen automatisoinnissa ja digitalisoinnissa vasta alkumatkassa. Mitä enemmän toimintoja digitalisoidaan, sen enemmän kärsimme erilaisista ICT-teknologian häiriöistä. Näihin häiriöihin emme voi vaikuttaa, mutta omaan havainnointi- ja reagointikykyyn voimme.

– Digitaalinen turvallisuus eli digiturva on ennen kaikkea toiminnan jatkuvuuden turvaamista. Se pitää sisällään riskienhallintaa sekä tieto- ja kyberturvallisuudesta huolehtimista, totesi ICT-asiantuntija Kimmo Rousku Älynvoimalla eteenpäin -tilaisuudessa Kankaanpäässä.

 

Tietoturvallisuus: tiedon saatavuus, eheys ja luottamuksellisuus

Turvallisuus on liiketoimintaa tukeva mahdollistaja, ja riskienhallinta on kaiken perusta. Hyvä riskienhallinta mahdollistaa uudenlaisia toimintamalleja. On kuitenkin muistettava, ettei ole olemassa 100 prosenttista turvallisuutta. Organisaation toiminnan ja kehittymisen kannalta liiallinen varovaisuuskin voi olla riskikäyttäytymistä.

– Jäännösriskin olemassaolo on tiedostettava ja hyväksyttävä. Tietynlainen riskinottohalu kuuluu kokeilukulttuuriin ja uuden kehittämiseen, Rousku muistutti.

Valtaosa digiturvan uhista on ennalta tuntemattomia. Tämän vuoksi havainnointi-, ennakointi- ja reagointikyky ovat keskeisissä rooleissa digiturvallisuuden ylläpidossa.

– Jokainen on oman elämänsä riskienhallintajohtaja, luonnehti Rousku.

Digiturvallisen tietojenkäsittelyn muistisääntönä niin töissä kuin vapaa-ajallakin toimii kirjainyhdistelmä MMKT:

– Mitä tietoa olet käsittelemässä – luokittele.
– Miten ja missä tietoa saa käsitellä ja jakaa?
– Kenelle tietoa toimitetaan, lähetetään tai näytetään?
– Tarkista, että edellä olevat kohdat toteutuvat ennen kuin toimit.

 

Takaisin